Diversificarea. Sustinerea sistemului imunitar

Diversificarea. Sustinerea sistemului imunitar

Pentru intarirea imunitatii exista foarte multe produse farmaceutice sintetice si remedii naturiste. Am observat ca majoritatea preparatelor se bazeaza pe reducerea carentei de vitamine si minerale, si aportul de probiotice si prebiotice.

Postarea de astazi este legata tot de diversificare, respectiv de alimentatia care contribuie la mentinerea unui sistem imunitar activ, pregatit sa lupte cu “inamicii”. Nu voi discuta despre suplimentele farmaceutice, deoarece din experienta noastra de pana acum, am observat cat de mult conteaza o alimentatie sanatoasa (cel putin alimentatie traditionala, fara preparate industriale) . Avem acum un anisor si 5 luni in care nu am avut nici o raceala serioasa si suntem recunoscatori pentru acest lucru. Tind sa cred ca alimentele pe care le consumam reprezinta baza unui sistem imunitar puternic, iar dragostea si pacea din familie sunt “suplimentele energetice” alaturi de apa, aer curat si expunere la soare.

Sa mentinem organismul pregatit sa lupte cu microbii, din punct de vedere al alimentatiei, inseamna sa evitam carentele de vitamine sau minerale, sa asiguram un tranzit intestinal bun si un sistem osos sanatos. Si mie mi s-a parut ciudat sa citesc cat de important este sistemul osos pentru imunitate, dar sanatatea oaselor inseamna mai mult decat un schelet puternic. In oase se produc celule rosii sanguine, celule imunitare (celule albe sanguine), trombocite, diversi factori de crestere si citokine. Sanatatea oaselor exercita de asemenea si o influenta endocrina asupra homeostazei glucozei (starea de echilibru), stocarii lipidelor si metabolismului energiei (dr. Perricone- cartea “Vesnic tanar”).

In multe surse am citit ca 70% din sistemul imunitar este alcatuit din sistemul digestiv. Astfel, o digestie buna, respectiv o combinatie alimentara sanatoasa duc la o imunitate mai buna. Despre combinarea alimentelor am scris aici.

Respectand regulile combinatiilor sanatoase, bebe ar trebui sa primeasca zilnic alimente bogate in vitamina A (fructe si legume de culoare portocalie) si vitamina C (fructe si legume de culoare verde), cereale, alimente bogate in Calciu, alimente cu aport de fier,magneziu, complex B, precum si grasimi sanatoase. Multi nutritionisti recomanda alimentatia curcubeu, respectiv consumul alimentelor de culori diverse, astfel asigurandu-se varietatea nutrientilor. Vitamina A este vitamina cresterii si, impreuna cu vitamina E, sunt esentiale pentru o buna functionare a sistemului imunitar. Vitamina C este cunoscuta ca real adjuvant in aproape orice afectiune si ajuta in asimilarea fierului. Calciul este ajutorul sistemului osos, alaturi de vitamina D3, Magneziu si vitamina K. Voi reveni cu un articol detaliat pe tema vitaminelor si mineralelor esentiale.

Pentru a ajuta sistemul digestiv trebuie sa asiguram copilului o alimentatie bazata pe probiotice (din iaurt, cas, chefir, lapte acru,varza acra, bors, microalge), prebiotice care mentin in viata probioticele (toate alimentele cu fibre alimentare: fructe si legume proaspete, cereale, zer) si uleiuri presate la rece pentru mucoasa intestinala (ulei de in, ulei de germeni de grau, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita – o lingurita sau jumatate de lingurita adaugata in mancare inainte de servire). “Printre legumele care contin cele mai multe prebiotice se enumera: sfecla, guliile, mazare, fasole, porumb, ceapa, usturoi, anghinare dar si fructe ca bananele.” http://www.bendo.ro/probiotice-si-pr…-si-indicatii/

Probioticele si prebioticele refac si sustin microflora bacteriana. Despre uleiuri am citit in cartea Alternative naturale la antibiotice scrisă de Christopher Vasey, ca ajuta la refacerea mucoasei intestinale, care este la fel de importanta ca si microflora intestinala. Daca ne ingrijim de probiotice si prebiotice, trebuie sa le asiguram si mediul sanatos in care sa se dezvolte.

Exista multe alimente recunoscute ca fiind imunostimulatoare, insa consider ca ele nu sunt absolut necesare in alimentatia de baza. Daca exista un meniu echilibrat (cat se poate), care sa asigure nutrientii necesari, atunci aceste alimente imunostimulatoare isi au locul in dieta de sustinere a organismului in caz de boala si/sau in asa-zisele “cure” de stimulare a imunitatii (primavara si toamna). 

In mod evident, nu putem tine copiii in glob de cristal, feriti de orice agent patogen, in primul rand ca este aproape imposibil si, in al doilea rand, ca nu le face bine. Organismul trebuie sa lupte si sa produca anticorpi. “Copiii crescuti in mediu steril, prezinta risc cu 25% mai mare de a dezvolta alergii.” (cartea lui Patrick Holford- Alergii alimentare). Si tind sa cred ca stie domnul acesta ce vorbeste, asta doar observand cati copii sunt alergici in timpurile noastre, cand igiena nu mai este un lucru greu de atins, cand apa este disponibila aproape tuturor. Se cunosc statisticile comparative intre copiii din urbe si cei din zona rurala, la cei din urma alergiile avand incidenta cea mai mica. Imi amintesc de verile petrecute la tara la bunici cand drumurile din sat nu cunoscusera pietris si erau pline de praf real in care ni se scufundau talpile. Cand trecea o caruta era un praf pe toata ulita in aer ca abia puteam respira. Dintre toti copiii de atunci nu are nici unul nici o forma de alergie. Va expun doar un fapt din jurul meu pentru a va incuraja sa faceti aceleasi introspectii sau “investigatii statistice” in vietile voastre. De fiecare data cand citesc statistici si infografice, “verific” si in jurul meu sa vad marimea impactului la nivelul “lumii mele”.

Timusul (unul din principalii “jucatori” ai sistemului imunitar) are proportiile cele mai mari la copil, iar pe masura ce inaintam in varsta se tot micsoreaza. El este organul care ajuta raspunsul imun. La nivel energetic, chakra iubirii este pozitionata exact langa inima si timus, de aici legatura dintre iubire si imunitate.

Alta legatura intre iubire, pace si sistemul imunitar la nivelul corpului fizic, este exercitata de nervul vag, cel care face legatura intre sistemul digestiv si creier. Trebuie multa dragoste, rabdare, sa nu existe tensiuni in familie pentru a pastra acest nerv relaxat, de asta se spune ca iubire joaca un rol important in imunitate (cartea lui Dr. Oz “Tu! Ramai tanar”). Iubirea este hrana sufletului si din acest motiv am mentionat-o in acest articol despre diversificare.:)

Share