Alaptare. Pompa de san si stimularea lactatiei

Alaptare. Pompa de san si stimularea lactatiei

In timpul sesiunilor de muls am masat mereu sanii pentru a stimula curgerea laptelui, practic pentru a reduce timpul dedicat acestei activitati. Nu am stiut insa cat de important este acest masaj si cat de mult poate sa ajute la cresterea lactatiei. Am fost convinsa suta la suta ca volumul crescut de lapte a fost doar efectul suplimentelor pe care le-am consumat.

Prin cautarile mele online am gasit pe site-ul Universitatii Stanford un studiu legat exact de acest aspect:

Maximizing milk production with hands on pumping

Acum imi dau seama ca in cazul meu, reusita de a elimina completarile cu lapte praf, s-a datorat unui cumul de stimulente, printre care si aceasta tehnica de masare a sanului in timpul sesiunilor de pompat.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford au studiat evolutia secretiei lactate la mamicile cu copii prematuri nevoite sa exprime laptele cu ajutorul pompei de san. Au fost studiate trei grupuri de mamici: unele care au muls exclusiv cu pompa, al doilea grup: mamici care au muls cu pompa si au folosit metoda compresiei pentru a stimula secretia laptelui, iar cel de-al treilea grup au folosit atat pompa cat si metoda compresiei si au muls suplimentar manual.

Iata rezultatele studiului lor:

Astfel s-a dovedit mai eficienta folosirea mixta a celor doua metode de extragere a laptelui, atat manual cat si cu ajutorul pompei de san. 

 Pasii recomandati de ei pentru stimularea lactatiei:

1. Masati sanii inainte de sesiunea de muls

2. Utilizati o pompa dubla

3. Opriti procesul cand laptele nu mai curge in fir in palnia pompei si masati dinou

4. Mulgeti pe rand sanii cu ajutorul pompei sau manual

5. Alternati mulsul stanga-dreapta de 2-3 ori.

Photo by rawpixel.com from Pexels

Share