Alaptare. Pastrarea laptelui matern

Alaptare. Pastrarea laptelui matern

Laptele matern are proprietati antibacteriene, este antimicrobian, antiviral si antifungic.

Astfel, ca el se poate depozita in diferite conditii de temperatura dupa cum urmeaza:

– la temperatura camerei 8-12 ore;

– in frigider aprox.8-10 zile;

– in congelator in spate pentru aprox. 3 luni;

– in lada frigorifica mai mult de 6 luni.

In frigider se poate depozita direct in biberoane. Eu asa am procedat mereu.

Pentru congelator, exista:

– recipiente din plastic (de obicei mamicile folosesc aceeasi marca la recipient cu marca pompei, datorita compatibilitatii cu pompa, putand exprima laptele direct in ele)

– pungi din plastic (preturi aug 2014: Avent 1.4 Ron/buc,  Tufi 1,8 Ron,  Nuk 1.7 Ron, Babyono 1.7 Ron, Elanee 1.8 Ron, Lansinoh 1.6 Ron, Tommee Tipee 1.6 Ron, Medela 4.7 Ron , Beaba 4.5 Ron,).

Atentie: Laptele matern nu se incalzeste la microunde! 

Pentru incalzire sau decongelare, se introduce recipientul cu lapte intr-un vas cu apa calda (40 grade). De asemenea, trebuie mentionat ca laptele matern nu trebuie sa fiarba.

Mentiuni despre congelarea laptelui matern

O mama care alapteaza nu are nevoie de recipiente/pungi de stocare in congelator. Cel mult are nevoie de biberoane in care sa stocheze o zi-doua, la nevoie, sau daca se intoarce la servici devreme.

Practica de ani de zile a clinicii de alaptare a dr. Jack Newman arata clar ca laptele matern poate fi pastrat la temperatura camerei. In plus, adaug experienta mea de un an de zile de alaptat la pompa. Fetita mea a consumat laptele proaspat si, dupa caz laptele pastrat la temperatura camerei, mai ales pe timpul noptii. In comparatie, este mai bun laptele tinut la temperatura camerei decat congelat si apoi incalzit. Prin congelare si incalzire se pierd o serie de nutrienti si proprietati ale laptelui matern.

Resurse:

Expressing breast milk

Share