Intru-cat in Romania doar aprox. 14% dintre copii sunt alaptati la san, este clar ca acest proces nu este tocmai simplu cum s-ar crede, multe mamici renuntand chiar din prima luna din cauza problemelor care apar.
Asadar, vreau sa ajut cu cateva sfaturi mamicile care se pregatesc pentru ziua cea mare.
Eu sunt o mamica patita cu de toate in alaptare: n-am alaptat imediat dupa nastere, n-am pozitionat bine copilul la san, am facut ragade care m-au tinut aproape 2 luni de imi venea sa fug de cate ori alaptam (chiar si cu protectii de silicon), am dat completare cu lapte praf cand nu trebuia… Am sarit peste mese, pentru ca imi spuneau babele ca asa se aduna lapte. Gresit!!! Asa scade laptele! Eram pe punctul de a ramane fara lapte. Ajunsesem la 150 ml pe zi, cand fetita mea papa de 4 ori mai mult. Am citit tot ce mi-a picat in mana despre alaptare, am “sapat” internetul, am intrat pe site-uri dedicate din strainatate si apoi m-am chinuit sa restabilesc lactatia. Am reusit in cele din urma, iar acum alaptez exclusiv doar cu lapte muls pt ca bebe nu mai vrea la san, ca s-a obisnuit cu biberonul (chiar daca e biberon cu tetina cu curgere lenta!!!). Este o reusita, desi mi-as dori sa pot sa alaptez doar la san…Bine, totusi ca s-au inventat pompele de san.
1. Insistati sa va dea copilul la san cat mai repede dupa ce ati nascut. Bineinteles, daca va simititi bine si nu intervin complicatii. Eu am avut tensiune mare si a trebuit sa raman in sala de nastere inca aproape 3 ore… S-a demonstrat ca daca bebelusul este pus pe pieptul mamei, in 15-20 de minute gaseste singurel sursa de laptic (cu minim de ajutor de la mami). Contactul piele-pe-piele intre mamica si bebelus il ajuta pe acesta din urma sa gaseasca sanul, il ajuta sa doarma mai bine (implicit si mamica doarme mai bine), si stimuleaza lactatia.
2. Studiati pozitia de alaptare. O pozitionare corecta, inseamna evitarea aparitiei ragadelor, care va spun din experienta ca dor crunt…Nu va bazati pe asistentele din maternitate sa va invete cum sa pozitionati corect bebelusul, pentru ca eu am patit-o chiar intr-o clinica privata, unde am crezut ca merg altfel lucrurile. Mie imi spuneau asistentele ca voi face rani si ca vor trece in cateva saptamani. NU ESTE NORMAL sa apara ragade. Acestea apar DOAR atunci cand bebe nu este atasat corect.
Pentru o atasare corecta va recomand filmuletele urmatoare:
Scoala de medicina Stanford: Alaptarea perfecta
Centru international pentru alaptare a dr. Jack Newman:
Un bebelus de 28 ore pus la san de medic
Un bebelus de 28 ore care prinde singur sanul, ghidat usor de mama
Prinderea mamelonului face diferenta dintre un supt corect si unul incorect
3. Copilului ii este suficient colostrul din primele 2 zile (aproape o lingurita la o masa). Cantitatile mari de lapte praf pe care le primeste in maternitate nu sunt normale din punct de vedere fiziologic, cum este lasat de la natura si nici nu s-a dovedit stiintific ca ar fi sanatoase. Urmariti filmuletul: Un bebelus de 10 ore
4. Daca aveti colostru in timpul sarcinii, consultantii in lactatie recomanda sa il colectati si sa il aveti cu voi in maternitate, sa nu i se dea suplimentare cu lapte praf.
5. Daca bebe primeste supliment de lapte in primele zile, sa il sistati cand vine furia laptelui. Sa il puneti atunci pe bebe la san cat mai des, ca sa ajute la golirea sanilor. Folositi pompa ca sa goliti sanii, sau goliti-i manual. Chiar daca vi se pare ca iese putin lapte cand folositi pompa, nu va faceti griji ca bebe este flamand. Cu cat va suge mai mult, cu atat mai mult laptic se va produce. Lactatia functioneaza pe principiul cererii si ofertei! Daca bebe este mai lenes, atunci folositi o pompa de san pentru a goli sanii dupa fiecare alaptare si sa stimulati astfel productia de lapte. In timp, bebe va invata sa suga mai viguros si atunci va creste cererea de lapte.
6. Vor exista zile cand bebe va plange “de foame”. Copiii trec prin pusee de crestere in care vor cere mai mult laptic. Important este sa il puneti la san mai des, conform noilor lui necesitati, ca sa creasca productia de lapte, si sa nu ii dati lapte praf. Lactatia se va stabiliza, de regula in 48 de ore. Trebuie sa aveti rabdare, sa nu cedati si sa nu ii dati lapte praf in acele zile.
7. Dormiti cand doarme bebe.
8. Beti atatea lichide cate va potolesc setea. Este demonstrat ca daca beti mai mult decat de obicei, nu produceti mai mult lapte, ci doar mai multa urina.
9. Mancati ce ati mancat in timpul sarcinii, si evitati doar alimentele care baloneaza, gen fasole, varza, conopida. Nu consumati in cantitati mari menta, patrunjel sau salvie pentru ca scad lactatia.
10. Evitati folosirea suzetei si a biberonului in primele 6 saptamani pentru ca bebele sa nu refuze sanul. Se poate suplimenta cu lingurita sau cu paharul (Hrănirea cu paharul). Suzeta modifica modul de supt al bebelusului.
11. Nu oferiti un singur san la o masa si celalalt san la urmatoarea masa, pentru ca daca nu este bine stabilita lactatia, acest lucru va duce la scaderea laptelui in timp. La cele cu sanii mai mari, s-ar putea sa nu le afecteze lactatia, dar la mamicile cu sanii mici, poate aparea aceasta problema. Consultantii in lactatie recomanda schimbarea sanului in timpul unei sesiuni de alaptare de 2-3 ori.
12. Pentru stimularea lactatiei puteti goli sanii cu pompa dupa fiecare alaptare si mai puteti folosi si un galactogog.
Veti fi surprinse cat de viguros poate sa suga bebelusul si cat de puternic este puiul de om…Pregatiti sanii din timpul sarcinii: masati cu ulei de migdale sau preparate farmaceutice dedicate si in care aveti incredere.