Da… Educatia financiara se recomanda a se incepe in anii copilariei, undeva intre 4 si 7 ani. Noi nu am avut o educatie financiara potrivita ci am urmat modelele parintilor si indemnurile lor legate de bani. Specialistii in educatie financiara sustin ca educatia timpurie pregateste copilul pentru o viata de adult cu mai putine griji in privinta aspectelor materiale.
Ce inseamna educatie financiara pentru copilul mic, prescolar? Ei bine, nu il vom aseza in fata unui proiector, sau a unei table ca sa ii explicam ca banii nu pica din cer. 🙂
Daca ii acordati copilului alocatia lunara (cei de la stat sau alta suplimentara) va intelege ca primeste bani fara sa munceasca, ori in lumea de adult, nu ii va acorda nimeni bani degeaba, doar pentru ca respira.
Asa cum cu siguranta i-ati refuzat copilului o cheltuiala pe care si-o dorea la un moment dat (fie ca este vorba despre un joc nou, un hoverboard sau o excursie la Disneyland), in acelasi fel puteti sa ii explicati diferenta intre lucrurile necesare care ii implinesc nevoile de mancare, sete, imbracaminte, gradinita, scoala si lucrurile pe care si le doreste dar care nu ii sunt absolut necesare.
Exista doua concepte frumoase numite vointa si putinta. Cu cat intelege copilul mai repede complementaritatea lor, cu atat mai putin se va lasa daramat de nereusite. Degeaba ai vointa de a merge la Disneyland, daca nu ai si putinta (materiala, in acest caz).
Ca parinte putem sa trasam cateva reguli de achizitii pentru copil:
- noi parintii, iti asiguram lucrurile de care ai nevoie iar tu va trebui sa faci unele eforturi pentru a castiga bani (de la noi) cu care sa iti cumperi lucrurile care sunt pe care ti le doresti.
- pentru a castiga bani vei putea face una din aceste 5 activitati:…
Definiti intre 3 – 5 activitati casnice pe care le poate face copilul la varsta lui si pentru care sa ii acordati bani. Spre exemplu: sa isi stranga jucariile, sa isi impatureasca hainutele care au fost la uscat si sa le duca in camera lui, sa ingrijeasca o planta sau sa hraneasca pisica, etc. Incercati sa limitati la maxim 5 activitati si sa le identificati pe cele pe care le considerati ca pot fi remunarate. De exemplu sa isi stranga farfuria de pe masa si sa o aseze in chiuveta ar putea ramane ca activitate normala de conduita in familie si nu ar trebui sa primeasca bani pt asta, ca si spalatul pe dinti, stransul patului dimineata si imbracatul pentru plecat la gradinita.
Pentru fiecare activitate oferiti copilului suma de bani pe care ati agreat-o (poate fi chiar si 1 leu pe activitate sau 5, sau 10 lei).
Cand invatati copilul sa faca bani, invatati-l si cum sa ii gestioneze si cum sa ii cheltuiasca.
Metoda celor 3 plicuri
Luati 3 plicuri de hartie si oferiti creioane colorate sa le decoreze cum isi doreste el.
- 1 plic este pentru cheltuiala (pentru dorinta lui)
- 1 plic este pentru economii (pe care ii va putea folosi pentru o cheltuiala mai mare sau la ziua lui de nastere, de preferat sa amanati cat mai mult folosirea acestor bani, cu cat este mai mare cu atat mai usor ii puteti explica ce beneficiu va avea in timp din economiile facute in copilarie)
- al treilea plic este pentru caritate – sunt acei bani cu care poate bucura un copil nefericit
Proportiile celor 3 plicuri le puteti stabili in functie de suma pe care o oferiti. Daca sunt 5 lei, ii puteti spune sa dea 1 leu pentru caritate, 2 lei pentru cheltuiala si 2 lei pentru economie.
Metoda celor 4 borcane
- un borcan este pentru cheltuiala (pentru dorinta lui)
- un borcan este pentru economii
- un borcan este pentru distractie – adica de multe ori copilul isi doreste doar sa cumpere jucarii (lucruri materiale), insa trebuie sa inteleaga de mic ca experientele ne ajuta sa evoluam mai mult decat lucrurile pe care le avem. (a fi vs a avea si ca ar trebui sa traim dupa versurile melodiei lui Frank Sinatra “DO BE DO BE DO”
- al patrulea borcan este pentru caritate
Daca dupa primii bani castigati va dori sa mearga la magazin sau la locul de joaca din mall, indrumati-l, ajutati-l sa inteleaga ce poate cumpara cu ei si cand se termina banii. Incercati sa fiti fermi cand banii se termina si sa nu ii oferiti alti bani suplimentari acolo. Chiar daca sunt mici, lasati-i sa decida singuri si lasati-i sa faca greseli – si cu siguranta vor face 🙂 . Mai bine sa greseasca gestionarea banilor castigati de la parinti la varste mici decat sa dea gres cu bani din credite la maturitate.