7 motive pentru a avea un fond de urgenta

Fondul de urgenta sunt pe romaneste “banii albi pentru zile negre” (negru complet sau nuante de gri). Sunt acei bani de care ai nevoie in cazuri neprevazute mai putin placute sau cu impact mare. Atentie insa ca acestia nu sunt banii pentru o excursie “last minute” (“neprevazuta”). 🙂

Cand este indicat sa strang bani pentru un fond de urgenta?

1. Cand esti angajat si salariul este singura ta sursa de venituri. Fondul de urgenta poate fi o plasa de salvare in cazul in care jobul tau dispare dintr-o data. Cu siguranta ai auzit de cel putin o persoana in jurul tau care a ramas fara servici pe neasteptate (o reorganizare de activitate in firma, o insolventa, o fabrica inchisa, etc) si stii ca desi probabilitatea este mica de a se intampla asta si tie, un fond de urgenta care sa acopere cheltuielile tale lunare pe minim 6 luni iti vor oferi sansa sa te angajezi intr-un loc pe care sa ti-l doresti si nu la primul care apare in cale, din disperarea de a avea ce pune pe masa.

2. Daca ai o masina personala (sau mai multe) fara asigurare CASCO si fara garantie. Nu stii cand se defecteaza ceva la ea si ai nevoie de o reparatie. Atentie ca fondul de urgenta nu se foloseste pentru a cumpara cauciucurile de vara pe care tocmai le-ai dat jos ca sa le schimbi cu cele de iarna si stii ca la anul nu le mai poti folosi in siguranta pentru ca sunt uzate. Pentru consumabile la masina vei folosi bani stransi separat din salariu/veniturile curente.

3. Cand se defecteaza ceva in locuinta si nu suporta amanare (o teava de apa, o bucata de gard luata de vant, un cablu de curent, un geam spart, tigla cazuta de pe acoperis, etc). Atentie ca fondul de urgenta nu se utilizeaza pentru investitii in locuinta de exemplu pentru a izola apartamentul sau pentru a monta panouri fotovoltaice pe acoperis. Acest tip de investitii se vor face din bani stransi separat.

4. Cand se defecteaza sistemul de incalzire (centrala de gaz/electrice/lemne, etc) sau cand se defecteaza un electrocasnic indispensabil. Daca nu poti trai fara masina de vase o poti considera indispensabila. Daca se strica televizorul s-ar putea sa constati ca nu te uitai prea des la el si ca nu vrei sa cumperi altul si atunci el nu mai este in categoria de “indispensabil”.:)

5. Daca nu ai o asigurare medicala privata grozava, sau daca suferi de vreo boala cronica neacoperita de asigurare, sau ai vreo ruda apropriata, bunici/parinti batrani cu diverse afectiuni. vei considera oportun sa ai un fond de urgenta pentru orice investigatie necesara la un moment dat sau interventie pentru care vei putea sa platesti fara sa astepti luni de zile pe liste de la Casa de Asigurari. Stiu ca este un subiect mai putin placut, dar mai stiu si ca am cunoscut persoane care au reusit sa (se) salveze pe ei sau pe cei dragi pentru ca au avut bani disponibili.

6. O urgenta poate fi si o situatie in care un prieten, o ruda care locuieste departe de tine are nevoie de ajutorul tau. Banii pentru acea calatorie si pentru chetuielile necesare pentru a-l ajuta sunt bani pe care ii vei avea la dispozitie in fondul de urgenta.

7. Si nu in ultimul rand o urgenta poate fi una extrema de tipul unei calamitati naturale sau nu. Un incediu natural/accindetal/intentionat, o inundatie, surpare de pamant, etc. Pentru aceste situatii se poate sa ai asigurare, insa pentru a te salva sau pentru a-i duce departe de zona de risc pe cei dragi vei avea nevoie de combustibil in masina, de bani cash pentru cumparaturi imediate si pentru a inchiria o locuinta temporara. Vor fi cheltuieli pentru care vei avea nevoie de bani pana vei fi despagubit prin asigurare.

Cati bani trebuie sa am in  fondul de urgenta?

Suma aferenta fondului de urgenta DEPINDE de stilul tau de viata si de cheltuielile pe care le efectuezi lunar. Daca ai deja un obicei de a monitoriza cheltuielile pe care le faci, atunci poti calcula usor cat inseamna cheltuielile totale pe 6 luni. Unii se vor simti bine cu 6000 de lei in cont pentru urgente, altii cu 12000 de lei. Daca te gandesti la situatiile de la punctele 2-7 s-ar putea ca 6000 de lei sa fie o suma acoperitoare. Daca te gandesti la situatia in care jobul tau ar disparea, atunci vei avea nevoie de 3-6 luni de cheltuieli pentru a avea ragazul de a gasi un job nou potrivit.

Eu personal, am ales un fond de urgenta echivalentul a 6 luni de cheltuieli.

In momentul in care ai reusit sa pui deoparte minim 6 luni de cheltuieli atingi un nivel de liniste grozava. Pentru ca nu mai ai grija zilei de maine la propriu, si castigi TIMP pentru a face lucrurile cu liniste si cu incredere ca va fi bine.

Unde tin banii din fondul de urgenta?

Ei bine, pentru ca este fond urgenta, el trebuie sa fie accesibil cat mai usor. Daca investesti banii din fondul de urgenta in titluri de stat sau in fonduri de investitii este mai greu sa ii rascumperi imediat cand ai nevoie.

De preferat sa ai cash 500-2000 lei pe care sa ii poti lua cu tine in caz de urgenta si restul de bani sa ii ai intr-un cont de economii la care sa ai acces rapid printr-un card bancar. Fie contul curent, fie un cont de economii din care sa poti sa transferi banii la nevoie prin online banking de pe telefonul mobil.

 

Exista voci care spun “daca strangi bani de zile negre” acestea vor veni. S-ar putea sa aibe dreptate si respect parerile lor.

Eu, in schimb, gandesc ca prin asigurarea unui fond de urgenta reusesc de fapt sa imi iau grija de la lucruri gri sau negre si sa imi fac un plan real de a strange bani pentru zile albe in care am timp sa fac ceea ce imi place si sa ma bucur de oamenii dragi din jurul meu. 🙂 Adica dupa ce ai strans fondul de urgenta, pentru ca ai facut deja exercitiul economisirii vei continua sa pui bani deoparte pentru zilele albe.

Am intalnit persoane cu situatie financiara foarte buna (directori de companii mari, manageri de departamente, antreprenori) paralizati de frica de a ajunge saraci/fara bani. Cu un plan financiar bun care incepe si cu asigurarea unui fond de urgenta reusesti sa tii in control astfel de frici.

 

 

 

Share