Am primit astăzi o intrebare care mi-a oferit motivați de a scrie acest articol:
“Dacă ai vrea să îți schimbi jobul și ai avea de ales între mai multe oferte de angajare, pe ce criterii ai alege?”
Răspunsul depinde de o altă întrebare: “Pentru ce iti doresti noul job/schimbarea?” Adică, depinde ce motivatie există, dacă vrei bani mai mulți la sfârșit de lună, vrei un job cu program flexibil ca să eviți blocajele din trafic, sau poate vrei posibilitatea de creștere în carieră etc.
Criteriile prezentate în acest articol, se pot aplica în orice situație care te pune în dificultatea de a alege și chiar și în negociere. Foarte importantă această mențiune, deoarece în situații “disperate”, când poziția ta se restructurează cel mai probabil vei accepta prima ofertă primită și nici nu vei ajunge să ai șansa de a alege între mai multe oferte.
În listă am enumerat beneficii pentru care ai putea sa faci schimbarea jobului. Am marcat în bold cele mai frecvente beneficii oferite de angajatori. Important este să cunoști faptul că poți negocia mai mult decât salariul brut trecut pe contractul individual de munca și să alegi ceea ce ți se potrivește.
- salariu competitiv
- tichete de masă
- transport asigurat (sau decont de combustibil)
- bonus de performanță lunar
- bonus de performanță anual
- al 13-lea salariu
- asigurare medicală
- pachet de relocare
- chirie
- al 14-lea salariu (practică relativ nouă in companii)
- primă de concediu/tichete de vacanță
- primă de 8 Martie, primă de Paște, primă de 1 Iunie, primă de Craciun
- prime pentru evenimente deosebite în bani și/sau în zile de concediu
Alte beneficii oferite de companii
- zile de concediu suplimentare
- bonus de vechime si/sau bonus de fidelitate – in % la salariu, sau in zile de concediu suplimentare
- program de lucru flexibil
- subvenții pentru cantină
- home-office
- evenimente pentru angajați și familiile lor
- asigurare medicală pentru membrii familiei
- creșă/grădiniță în sediul firmei sau în proximitate
- asigurare de viață
- decont de cheltuieli pentru activități sportive (fitness, aerobic, fotbal,etc)
- facilități de recreere în firmă, sucuri naturale, cafea, fructe
- decont pentru masaj
- decont de ochelari de vedere
Pe lângă aceste aspecte bănești, mai sunt câteva aspecte care pot face diferența în selecția unui job:
- factori de poluare, protecția și securitatea muncii -dacă primești un salariu mai mare, dar vei lucra într-un mediu nociv, s-ar putea să te bucuri puțin timp de câștig și să vrei să pleci.
- distanța dintre casă și locul de muncă. Apreciați timpul petrecut pe drum, dacă este mai mult de jumătate de oră, sau dacă îl puteți valorifica în vreun fel. Dacă vă deplasați cu un mijloc de transport în comun, puteți folosi timpul pentru a va odihni, sau pentru a învața lucruri noi, ascultând cărți audio, cursuri online sau a viziona filme. Evaluați dacă veți fi dispuși să schimbați un job aproape de casă cu unul care implică 2 ore pe drum.
- imaginea publică a firmei – căutați în presa locală, în mediul online și între prieteni impresii despre compania în care vreți să plecați. Nu vă lăsați influențați de un tip nemulțumit, dacă firma are mai multe review-uri pozitive.
- modul de evaluare a performanței anuale și de acordare a creșterilor salariale
- modul de evaluare/calcul a performanței lunare care impacteaza bonusul lunar, dacă este cazul, și care este contributia personală la acest bonus al firmei
- daca va doriți evolutie ierarhică în compania nouă interesați-vă care sunt criteriile de selecție în pozițiile de management, dacă sunt promovați oameni din interior, dacă românii au șanse egale în corporație (într-o firmă cu patronat străin), sau dacă sunt femei în top management. Nu este nici un secret că există în continuare discriminare de gen și discriminare de naționalitate. Puteți verifica site-ul oficial al firmei, profilele din social media să vedeti fotografii ale echipelor de management și aveti indicii minime pentru a vă forma o părere despre incluziune și diversitate.
- implicarea socială în comunitatea locală sau în țară/global a companiei.
Un lucru important de menționat este domeniul de activitate, respectiv să cunoști ce produse/servicii livrează noua companie și dacă tu personal le-ai utiliza sau dacă tu crezi în beneficiul lor. Dacă ești nefumător și trebuie să vinzi țigări, sau militezi pentru o viață sănătoasă, probabil că nu este tocmai un job care să îți facă placere.
La fel de important este să îți cunoști șeful direct și parte din echipă. LinkedIn și Facebook, dar și alte platforme de social media îți pot furniza detalii despre cei cu care va urma să lucrezi.
Locul de muncă, biroul sau postul de lucru este un factor de decizie de luat în considerare pentru unii aplicanți. Dacă ești obișnuit să lucrezi într-un birou în care ești singur sau cu încă doi colegi, probabil că nu te vei simți confortabil într-un etaj de clădire open space. Sau, dacă ești obișnuit să lucrezi într-un birou cu mulți colegi, poate că nu vei fi încântat să lucrezi singur la un birou într-o magazie de materiale.
Dacă ai alți factori de selecție ai unui nou job, te aștept cu comentarii la acest articol. Am convingerea ca nu putem găsi exact jobul cu toate criteriile pe care le visam, însă măcar să bifăm cele importante pentru noi.
PS: Toți muncim pentru bani, și salariul este primul factor de decizie în schimbarea jobului. Indiferent cât de pasionati am fi de ceea ce facem la servici, nu ne-am trezi niciunul dintre noi in fiecare dimineață cu entuziasm să conducem prin traficul aglomerat si să muncim minim 8 ore, daca am dispune de 1 miliard de euro. Nu spun că am sta doar pe plajă la soare, dar am face cu siguranta multe alte activitati care ne-ar face plăcere, chiar dacă ar însuma 18 ore în unele zile; și ne-am lua concediu mai multe zile pe an, care nu ar însuma doar 21 de zile.
Ce salariu ar trebui să cer/accept? Se practică în continuare la interviuri ca recruterul să te intrebe ce salariu aștepți și ar trebui să te pregatesti cu un răspuns dinainte. Dacă nu te poate ajuta nici un cunoscut cu informații privind salarii din domeniu, atunci mediul online este destul de generos șii găsești intervale informative cu care te poti pregăti pentru interviu. Platforma paylab.ro te poate ajuta să afli ce salariu să ceri in domeniul targetat de tine. Internațional poți accesa glassdoor.com, și payscale.com. În domeniul IT se găsesc intervale orientative și pe alte site-uri: link-academy.com, salarii în social media.
Photo by rawpixel.com from Pexels