Internetul si noile tehnologii deschid o noua lume pentru copiii nostri. In calitate de parinti, ce facem? Oferim acces copiilor la internet si la tehnologii high-tech? Daca da, ce fel de dispozitive si ce site-uri, ce fel de aplicatii si de la ce varste? O suita de intrebari in contextul in care sunt voci care spun sa nu expunem sub nici o forma copiii la telefoane si tablete pana in clasele mari la scoala (“adica sa se joace cu jucarii din lemn cat mai naturale si jocuri de echipa ca pe vremea copilariei lui Ion Creanga”) sau voci care spun ca trebuie sa le punem muzica de Mozart intrauterin, ii invatam public speaking si compentente de leadership la gradinita, si sa scrie cod (sa dezvolte aplicatii) imediat dupa ce invata sa scrie. Hmm? Cam multe puncte de vedere si probabil ca adevarul ar fi undeva la mijloc.
Asociatia americana de pediatrie recomanda sa nu oferim acces la telefon/tableta/televizor copiilor sub varsta de 2 ani, intru-cat ei au nevoie de interactiune cu parintii, familia si mediul real in aceasta perioada si le este foarte greu sa faca diferenta intre filmuletele de pe youtube si realitatea tridimensionala din jurul lor. Iar pentru copiii mai mari de 2 ani recomandarea este de a limita utilizarea telefonului/tabletei la maxim 2 ore pe zi.
Common Sens Media a desfasurat un studiu in anul 2017 pe mai mult de 1400 de familii cu copii mici din SUA din toate paturile sociale, de la familii cu studii medii, la cei cu studii post-universitare, diverse nationalitati si s-a comparat cu studii similare din 2011 si 2013. Rezultatele cred ca reflecta si realitatea din multe orase din tara noastra si merita prezentate:
In familiile cu copii cu varsta intre 0 si 8 ani:
- 95% dintre copii au acces la un telefon inteligent
- 78% dintre copii au acces la o tableta
- 45% dintre copii au propria tableta
Timpul mediu petrecut cu dispozitive media de catre copiii pana la 8 ani este de 2 ore si 19 minute pe zi, cu diferente notabile intre copiii din familii cu venituri mici si cei cu venituri mari, astfel ca in familiile instarite timpul mediu este de 1 ora si 50 de minute, iar in familiile sarace timpul mediu este de 3 ore si 29 minute.
72% din timpul petrecut pe aceste echipamente este alocat vizionarii de filmulete, 18% din timp este alocat jocurilor, inclusiv cele pe console TV, iar diferenta o reprezinta apeluri video, lectura online si efectuare de teme de casa.
9% din copiii sub 2 ani folosesc cel putin o data in zi un dispozitiv media, 27% din copiii intre 2 si 4 ani si procentul creste la 37% la cei cu varsta intre 5 si 8 ani
37% dintre copiii intre 0 si 8 ani utilizeaza un dispozitiv media in mijloacele de transport in comun sau masina familiei, 19% la masa la restaurant si 14% cand servesc masa acasa.
Copiii cu varsta sub 2 ani petrec 1 ora si 25 de minute in medie pe zi in fata ecranului
Pe langa cifrele in crestere prezentate mai sus, exista acum tot mai multe studii care arata beneficiile utilizarii de telefoane/tablete de catre copiii peste 2 anii, sub supravegherea parintilor. Ca orice lucru revolutionar exista avantaje si dezavantaje, iar utilizarea sub indrumarea parintilor asigura copilului acel contact cu realitatea in care isi va trai viata de adult, care va fi tot mai mult condusa de inteligenta artificiala.
Cum gestionam activitatea copiilor pe aparatele media?
- Stabiliti o zona in casa unde este permis sa se foloseasca televizorul, telefonul, tableta, calculatorul, de preferat in sufragerie, unde sa fiti prezenti si dumneavoastra sau un alt adult. Nu permiteti accesul la astfel de dispozitive in dormitorul copiilor.
- vorbiti cu copiii despre riscurile asociate folosirii de dispozitive cu acces la internet si despre importanta clasificarii continutului pe grupe de varsta, cum este si in cazul emisiunilor si filmelor la televizor.
- stabiliti un plan de utilizare a surselor media pentru familia dumnevoastra – un set de reguli pe care sa il respecte copiii si intreaga familie.
- asigurati-va ca aveti setari de securitate si filtre pentru varsta copiilor pe dispozitivele pe care le puneti la dispozitia lor.
- copiii urmaresc modelele celor din jur si este important sa analizati comportamentul propriu si a celorlalti membri de familie
- discutati regulamentul familiei privind dispozitivele media si cu apropiatii familiei sau cu cei pe care ii viziteaza copiii dumneavoastra
- discutati si despre bullyingul online atunci cand discutati despre bullying in general.
- si nu il ultimul rand incurajati comunicarea si fiti apropiati de copiii dumneavoastra. Incurajati copilul sa vina sa va spuna orice problema intalnita
Surse: Kiwifamilies.co.nz , Studiul Common Sense Media