In urma studiilor pe care le-am efectuat si a luptei continue pentru alaptare timp de un an si 3 luni, am descoperit ca lactatia poate fi stimulata si cu ajutorul unor anumite alimente, nu doar cu ceaiuri din plante si alte preparate farmaceutice.
Asadar, postez o lista de alimente care ajuta mama care alapteaza:
– fulgi de ovaz cu lapte, quinoa, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, migdale, seminte de susan, ghimbir, fenicul, mei, salata verde, ciuperci champignon, naut, cafeaua de orz, cicoare.
Se adauga morcovii, ridichile, cartoful dulce, frunze de papadie, urzica, rucola, frunze de sfecla, napi, spanac, orez, mei, berea fara alcool.
In cazul meu, quinoa a facut diferenta. Am gatit-o ca pe orez, respectiv am facut un fel de pilaf si am adaugat ciuperci…o delicatese, producatoare de prolactina…:) In plus, am mai facut ciorba de quinoa cu spanac, dreasa cu ou…
Va prezint un extras pretios privind alimentele galactogoge din cartea “Ghidul mamei care alapteaza pentru laptic mai mult” scrisa de D.West si L.Marasco (“The breastfeeding mother’s guide to making more milk”):
In traditia ayurvedica indiana, migdalele, nucile de cocos si uleiul de susan sunt recunoscute pentru cresterea productiei de laptic, iar budinca de orez cu lapte, zahar, seminte de dovleac si floarea soarelui este promovata in acest sens.
In traditia chineza, alimentele care sustin lactatia intaresc organismul si regleaza temperatura corpului si circulatia fluidelor. Astfel, alimentele incluse sunt: supa de pui (cu oase) cu alge marine, papaya gatit, mei, orez, anason, fenicul, marar, chimen si ghimbir.
Alte alimente galactogoge: salata verde, ciuperci champignon, orz, ovaz, naut, papadie.
Multe alimente au reputatie galactogoga probabil datorita unor nutrienti specifici. De exemplu, semintele de susan sunt bogate in calciu, in timp ce alte alimente sunt bogate in Omega3, vitamine, minerale si fier. Bauturile pe baza de cereale sunt populare in multe culturi in privinta sustinerii lactatiei. Atole este o bautura populara in Mexic preparata din faina de ovaz sau de porumb fiarta in lapte la foc mic. Apa de orz, facuta din jumate de cana de fulgi de ovaz fiert la foc mic in aprox. 1L de apa pentru 20 minute, in care s-au adaugat seminte de fincen. In tarile europene inlocuitorii de cafea pe baza de cereale sunt recunoscuti ca fiind galactogogi. (ex. Inka). Terciul de ovaz este popular in America de Nord. Sortimentele steel-cut sau rolled oats sunt mai bogate in nutrienti si sunt eficiente aproape instant.