A trecut timpul si, daca acum cateva luni scriam despre problemele alaptarii, acum trebuie sa ne pregatim pentru un alt moment important, diversificarea.
In tot acest timp de cand am rezolvat problema stimularii lactatiei si am reusit sa eliminam laptele praf, m-am documentat foarte mult privind diversificarea.
Bineinteles ca majoritatea celor din jur, bunici, matusi, vecine, prietene ne-au tot sfatuit sa incepem diversificarea la 4 luni, ca “toti am mancat biscuiti rasi cu mere, si n-am mai murit”. Ce e drept n-am murit, dar suntem sanatosi tun? Inclusiv medicii ne-au sfatuit la fel, respectiv medicul de familie ne-a recomandat sucul de morcov si apoi sucul de mar, iar pediatrul ne-a recomandat “cereale amestec din 5 sau 8 cereale” ca “sa doarma toata noaptea”.
Ei bine, inainte de a-i asculta si a trece la fapte, m-am apucat de documentat, deoarece nu eram convinsa ca este bine sa incep asa devreme diversificarea, mai ales ca citisem atat despre alaptat si toata lumea recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, in frunte cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus nu am gasit in comert cereale cu gluten pentru sugari sub 6 luni, deci ceva nu era tocmai in regula in recomandarile medicilor nostri. Ok…Si am gasit si explicatia: intestinele copiilor sunt mai impermeabile pana la varsta de 6 luni pentru a permite absorbtia anticorpilor din laptele matern. Aceasta impermeabilitate ar permite si trecerea altor componente din alimentele date crescand riscul de alergii, boli autoimune, diabet si in unele cazuri la obezitate.
Acum, daca ne uitam inapoi in timpurile de dinainte de marea industrializare, cand alaptau strabunicile noastre cate 2-3 ani exclusiv, putem vedea ca nu exista atat de multe cazuri de diabet, cancer, si alte boli consacrate in zilele noastre…
In ceea ce priveste introducerea de solide pentru ca sugarul “sa doarma noaptea intreaga”, nu exista nici o garantie ca asa se va intampla. In plus sa ne gandim cat de bine este pentru noi, ca adulti sa dormim cu burta plina si apoi sa vedem daca are vreo logica sa ii ghiftuim bine pe copiii nostri…
Apoi este demonstrat ca un sugar care doarme noaptea intreaga prezinta risc crescut de SIDS (sindromul mortii subite la bebelusi). Asadar nu este normal sa fortam natura sa isi urmeze cursul. Corpul uman este o masinarie complexa cu multiple functii pe care nu le intelegem, dar de cele mai multe ori este bine sa lasam organismul in ritmul propriu.
O mama solicitata de copilul ei noaptea pentru a alapta nu va simti atat de mult oboseala, deoarece corpul ei este perfect definit de natura, astfel ca atunci cand alapteaza se secreta endorfine care ii induc o stare de bine si care elimina simptomele oboselii aproape instantaneu. Eu am observat asta mereu cand ma trezeam in toiul noptii pentru alaptat.
Asadar, am refuzat momentan inceperea diversificarii indiferent de motivele invocate de “binevoitori”, de la cel cu dormitul noaptea, la cel ca “va refuza mai tarziu alte alimente ca se invata cu gustul laptelui”.
Nu trebuie sa ii inlocuim neaparat 3 mese pana la varsta de 1 an, ci trebuie sa il invatam pe bebe ca mai exista si alte alimente in afara de lapte, dar laptele trebuie sa ramana alimentul de baza pana la aceasta varsta, deoarece laptele matern este mai bogat in anticorpi dupa varsta de 6 luni.