Stirile si informatiile false. Surse de documentare online

Stirile si informatiile false. Surse de documentare online

Tehnologia a evoluat halucinant in ultimele decenii, de la aparitia internetului, la retele sociale, realitate virtuala, console de jocuri, telefonie inteligente cu acces nelimitat la date mobile, roboti, drone, televizoare smart si realitate augmentata… Pur si simplu, Wow!

Evolutia galopanta si accesul mai usor si cu preturi tot mai joase, au facut ca internetul sa aduca consecinte reale pentru utilizatori din cele mai diverse si mai neasteptate: de la obezitate, rate alarmante ale singuratatii (!), dezinformare, autodiagnosticare si automedicatie gresite, scaderea empatiei, instabilitate emotionala, la depresii acute si sinucideri… 🙁

Beneficiile internetului sunt incontestabile si utilitatea lui este reala. Cu toate acestea, ca si orice lucru bun care apare in viata noastra, are si dezavantaje si aspecte mai putin placute. Pe langa faptul ca sunt site-uri care pot fi complet evitate, ca si atunci cand facem turism si alegem sa nu mergem in tari afectate de lupte de strada si terorism, exista si site-uri cu aparent scop de informare, dar cu scop direct de a lansa indoiala, de a crea confuzie, de a manipula sau de a atrage vizualizatori pentru a-si asigura venituri din marketing afiliat.

Asadar, de unde ne informam corect? si cum putem verifica stirile/informatiile care ni se par neverosimile?

Un exemplu de stire falsa este aceasta care a circulat pe mesaje despre radiatii.

Cu totii primim periodic asemenea mesaje alarmate sau similare. Inainte de a da mai departe la cei din adresa de contacte, verificati daca informatiile sunt reale. La o cautare simpla pe google despre radiatiile solare gasiti site-ul spaceweatherlive.com si puteti vedea daca este intr-adevar alarmant sau nu:

Asadar, daca primim sau vedem titluri sau informatii care ni se par ciudate, atunci ar fi util sa investigam veridicitatea pe internet si cel mai la indemana este google.com. Un sfat ar fi sa folositi cautarea in limba engleza si adaugare de cuvinte cheie la cautare (de ex. “scam”, “fake”, “false news”). In limba romana ati putea adauga cuvinte ca urmatoarele: stire falsa, minciuna, etc.

Daca avem dubii asupra unor subiecte speciale cum ar fi cele legate de sanatate, un diagnostic sumbru, sau miscarea antivaccinista, se recomanda site-uri cu baze de date stiintifice cu articole cu peer-review: Elsevier.com, Sciencedirect.com, Researchgate.net , scopus.com

 

Sursa: elsevier.com

 

Share