Siguranta si incredere in mediul online

Siguranta si incredere in mediul online

Am dat startul unui proiect de suflet pentru elevi la initiativa doamnei Irina Palade, psiholog scolar, realizator si prezentator TV. Este un proiect de educatie non-formala privind siguranta in mediul online, despre modul de identificare a informatiilor si stirilor false de pe social media, surse de documentare academice și conduita cetățeanului digital, respectiv bunele maniere online.

Prima intalnire a avut loc vineri, 5 aprilie 2019 la scoala Peter Thal din Rasnov, cu elevii clasei a 7-a si a fost un eveniment placut, plin de energie, atat pentru elevi cat si pentru noi.

Online-ul inseamna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi, de la retele sociale, google, magazine online, la youtube, wikipedia, enciclopedii, site-uri de divertisment, site-uri educationale, baze de date stiintifice, si site-uri profesionale. Generatiile noi sunt utilizatori de la varste fragede cu avantajele si dezavantajele corespunzatoare. Am scris aici un articol pe tema statisticilor actuale.

La kick-off-ul de la scoala generala elevii mi-au vorbit despre reddit, snapchat, instagram, facebook si wikipedia. Eu le-am prezentat metode de cautare eficienta pe google, site-uri cu informatii de incredere (de la google.scholar.com, la baze de date stiintifice ca elsevier.com, sciencedirect.com). Am facut exercitii de identificare a informatiilor false, cu fotografii evident modificate, la altele care nu mai erau asa evidente incat jumatate de audienta era convinsa ca este reala o fotografie trucata cu o pisica ce se spala cu peria intr-o chiuveta plina de spuma. Am disputat stiri false care circula liber pe retele sociale. Au inteles ca wikipedia nu este sursa academica de informatie. Este o resursa exceptionala de informare dar nu este 100% de incredere, prin prisma modului de functionare si organizare. Chiar daca materialele sunt revizuite, nu avem siguranta ca un articol pe care il citim la un moment dat contine informatii reale asa cum scrie si aici

Un alt subiect important abordat in aceasta intalnire a fost siguranta online si conduita utilizatorului de retele sociale, de la atentia acordata setarii parolei, la grija pentru informatiile impartasite online. Am identificat impreuna, cu exemple, importanta pastrarii confidentialitatii informatiilor personale sau de familie, cat de important este sa nu impartasim la ce scoala invatam sau daca parintii sunt plecati din tara si unde, sau daca suntem plecati cu familia in concediu.

Pe scurt, fii istet online, SMART explicat:

S – SIGURANTA – creaza o parola puternica

M – “Don’t Meet Up” Sa nu Mergi la intalnire cu cineva pe care ai cunoscut doar online

A – ACCEPTUL de fisiere necunoscute de la persoane pe care nu le cunosti, poate cauza neplaceri, inclusiv pierderea datelor de pe calculator/telefon/tableta.

R – “Reliable” = incredere –> verifica daca informatia este de incredere

T – “TELL someone” – Vorbeste cu cineva apropiat daca altcineva te face sa te simti inconfortabil online, daca ai fost agresat verbal, sau daca esti nelinistit dintr-un motiv legat de aspecte online.

 

 

Share