Cum se gestioneaza problema lactatiei scazute?

Cum se gestioneaza problema lactatiei scazute?

Partea 1. Stabilirea cauzelor ce au condus la scaderea lactatiei

Din pacate, se practica pe scara larga autodiagnosticarea online si automedicatia in aproape orice afectiune, iar acest obicei include si aspecte legate de alaptare. O mamica ce intampina probleme in alaptare, adopta cu usurinta solutia unei alte mame, fara sa evalueze cauzele situatiei in care se afla. De multe ori o problema de lactatie scazuta se poate rezolva fara suplimente galactogoge, de exemplu prin corectarea pozitiei de alaptat.

Astfel, inainte de a se incepe stimularea lactatiei, trebuie urmat un plan de evaluare al cauzelor care au dus la scaderea secretiei lactate. Aceste cauzele pot fi grupate in trei categorii:
1. cauze ce tin de mama
2. cauze ce tin de copil
3. cauze ce tin de “mecanica” alaptarii.

1. Cauzele ce tin de mama:
– nu are suficient tesut glandular mamar
– depresie post-partum
– complicatii legate de operatia cezariana
– mastita cu incizie care nu permite alaptarea temporara, iar durerea este un inhibator al oxitocinei.
– ragadele. Unele mamici intrerup alaptarea din cauza durerii. In plus, simplul fapt ca poti anticipa durerea din timpul alaptarii este un inhibator temporar  care in timp poate duce la o scadere a laptelui.
– mameloane ombilicate sau plate, care aparent pot fi o piedica in alaptare
– administrarea voluntara sau involuntara de substante care inhiba lactatia (alcool, tigari, medicamente, diverse plante cum ar fi menta, patrunjelul si salvia)
– o noua sarcina
– dereglari hormonale cu diverse cauze (rest de placenta, administare de pilule contraceptive combinate, sindromul Sheehan)
– nevoia de somn a mamei (unele mamici nu pot sa alapteze noaptea din cauza oboselii iar in aceste conditii pun pe altcineva sa-i dea copilului supliment cu lapte praf noaptea ceea ce conduce in timp la scaderea lactatiei)
– informare insuficienta din partea personalului medical sau al apropiatilor care spun fara nici un temei ca laptele “nu este bun” (“nu este nutritiv”, “nu este de calitate”) si mama renunta la alaptare.
– in timpul unor tratamente medicale mamele nu alapteaza si nici nu sunt sfatuite sa pastreze lactatia, aceasta scazand in timp pana la ablactare;
– modul de a gandi al mamei joaca un rol important in alaptare, la fel ca si stresul.  Lactatia este dependenta de doi hormoni  care stabilesc doua procese diferite: prolactina care ajuta la fabricarea laptelui si oxitocina care ajuta la ejectia lui. De ex., atunci cand mama isi aude bebelusul ca plange de foame, se intampla adesea sa inceapa sa ii curga sanii aparent din senin, insa creierul este cel ce a declansat secretia de oxitocina (hormonul responsabil cu procesul de ejectie a laptelui). De asemenea, s-a demonstrat ca, daca se creeaza un tipar in ceea ce priveste alaptarea, cum ar fi stabilirea unui loc din casa unde se va alapta, momentul in care mama se gandeste sa isi ia copilul in brate si sa se indrepte spre locul de alaptare este un factor declansator al ejectiei laptelui. De partea cealalta alaptatul in public poate fi inconfortabil pentru multe mamici, fapt care conduce la o inhibare temporara a lactatiei. Mai mult supararile, pierderea unei persoane dragi sunt factori inhibatori ai lactatiei.

2. Cauze ce tin de bebelus:
– un copil “lenes”, somnoros
– colicile abdominale
– otita
– stomatita
– candida
– puseele de crestere
– boala de reflux
– copilul are probleme fiziologice care nu ii permit un supt corect: fren lingual scurt (anchiloglosia), probleme ce tin de bolta palatina (bolta prea inalta , bolta palatina despicata ca si problema buzei superioare despicate )
– alte probleme de sanatate: dificultati in respiratie, probleme cardiace, probleme ale sistemului nervos)

3. Cauze legate de “mecanica” alaptarii:

– atasarea incorecta a copilului; o pozitionare corecta, inseamna evitarea aparitiei ragadelor si pastrarea lactatiei in timp…Nu va bazati pe asistentele din maternitate sa va invete cum sa pozitionati corect bebelusul.  Nu este normal sa apara ragade. Acestea apar doar atunci cand bebe nu este atasat corect.
– copilul nu este alaptat frecvent  (i se da completare cu lapte praf)
– copilul nu sta suficient timp la san
– introducerea biberonului si /sau suzetei inainte de varsta de 4-6 saptamani poate duce la un refuz al sanului, si in timp la “pierderea laptelui”.

Pentru mamicile care vor sa alapteze, vestea buna este ca multe dintre aceste cauze se pot elimina. In partea a doua a acestui articol voi detalia solutii la problema lactatiei scazute.

Photo by NIKOLAY OSMACHKO from Pexels

Acest articol l-am publicat pe site-ul mamicamea.ro in 2012. Linkul direct la articol este aici

Share