8 obiective financiare de atins în mai puțin de un an

Din când în când este înțelept să ne oprim din viteza cu care ne trăim viețile și să ne uităm un pic în jur dacă ceea ce vedem este și ceea ce ne dorim.

Oricând putem face această evaluare. Unii preferă un început (de an, de săptămână, de lună). Dacă ai nevoie de astfel de moment, alege-l și acționează, adică analizează situația ta și vezi dacă este ceea ce ți-ai dorit mai demult pentru tine.

1. Pune deoparte 1000 de lei. Un studiu de piață recent a Barometrului Frames & DigitalHR reflectă faptul că 62% dintre respondenți nu au nici măcar 1000 de lei fond de urgență, 22% au economii între 1000 și 2000 de lei, 14% au economii mai mari de 2000 de lei, iar 2% nu au răspuns la această întrebare.

2. Plătește o rată în plus pe an la creditul pe care îl deții acum. Orice plată anticipată te ajută în timp să reduci costurile cu dobânzi și comisioane viitoare prin scurtarea perioadei creditului.

3. Planifică 2 săptămâni fără cheltuieli și nu te abate de la plan. Stabilește în avans ce vei mânca și rămâi ferm pe poziție în fața oricărei tentații de cheltuieli. Ca să poți măsura câștigul, pune pe hârtie suma pe care ai fi cheltuit-o dacă nu erai în acest concurs. No spend challenge este un concept relativ modern menit să ajute în conștientizarea cheltuielilor și gestionarea rațională a banilor.

4. Vinde din surplus în valoare de 200 de lei. Fă ordine în lucrurile tale și vinde online acelea de care nu mai ai nevoie sau pe care nu le-ai folosit în ultimul an. Pot fi cărți, jucării, haine în stare bună, electronice/electrocasnice, etc. Folosește site-uri specializate sau grupuri de Facebook. Este bine să stabilești o sumă când pornești aceste acțiuni. Faptul că atingi obiectivul îți va oferi o mulțumire sufletească și motivație de a continua sau de a repeta acest obiectiv și altă dată.

5. Fă un plan de cheltuieli. Da. Este vorba despre un buget. Acel plan pe care l-ai tot evitat dar ai auzit recomandarea lui de la toți specialiștii. Un caiet simplu în care scrii în colțul de sus salariul primit lună aceasta (toate sumele de bani primite dacă ai și alte surse) și apoi de fiecare dată când cheltui banii pe ceva, treci în caiet suma, dată și pe ce ai cheltuit-o (chirie, mâncare, școală, întreținere, energie electrică, medicamente, etc).

6. Trăiește cu 10% mai puțini bani. Fiecare dintre noi cheltuim pe “nimicuri” cel puțin 10% din banii de care dispunem. Dacă ne disciplinăm să îi punem deoparte în fiecare lună într-un plic separat sau într-un cont separat în aplicația online de la bancă, vom avea practic o sumă aproape cât un salariu la finalul anului. Dacă ai 20 de ani și începi acum să economisești 10% la salariul mediu net actual 3879 de lei cu un calcul simplist, după 45 de ani de muncă vei avea 209466 de lei. Ne uităm la ei ca valoare actuală deoarece suma reală de peste 45 de ani este modificată de mulți factori cum ar fi inflația, evoluția ta profesională, măririle salariale, creșterea veniturilor din alte surse. Și dacă vei primi vreo moștenire, te rog să pui 10% deoparte și din acei bani.

7. Dăruiește. Poți să dăruiești bani, produse sau servicii. Alege ce ți se potrivește și fă acest lucru fără să aștepți ceva în schimb. Nu aștepta să îți prisosească banii. Nu doar milionarii sunt filantropi. Poți să începi oricând, chiar și dacă nu ai bani. Voluntariat poți face în cadrul oricărui ONG. Despre beneficiile voluntariatului voi scrie un articol separat. Pe scurt a face bine pentru altcineva, îți face bine și ție.

8. Învață. Dezvoltă competențe noi:

– educație financiară. Învață cum să gestionezi banii personali și cum să crești veniturile. Mai departe economiștii recomandă să înveți despre piața de capital, despre dobânda compusă, despre ciclurile economice din istorie, despre diverse tipuri de investiții (imobiliare, afaceri, etc).

-psihologie (să îți îmbunătățești relațiile profesionale și personale)

– învață mai mult despre meseria ta. Învață cum să evoluezi profesional, respectiv cum să devii specialist în domeniul tău sau cum să schimbi trepte ierarhice spre top management. Sunt pași care te vor ajuta în viață nu doar financiar.

Oriunde te-ai afla în procesul de educare financiară fii consecvent, urmează planul și nu uita să te feliciți și să îți oferi o recompensă când atingi câte un obiectiv personal.

Share