Medicamente pentru stimularea lactatiei

Medicamente pentru stimularea lactatiei

Mentionez de la inceput ca medicamentele pentru lactatie ar trebui sa fie ultima optiune pe lista unei mamici care lupta pentru restabilirea lactatiei. Pentru o mama adoptiva va fi cu siguranta prima optiune sub directa supervizare a unui consultant in alaptare.

In tara noastra, ultimul deceniu a adus notiuni si practici noi in alaptare, mai ales prin consultantii in alaptare care au aparut. Pana sa am primul copil, nu am stiut ca exista posibilitatea de a induce lactatia la o mama adoptiva. M-am documentat foarte mult pe subiectul acesta pe site-urile organizatiilor de certificare a consultantilor in alaptare, pe site-urile clinicilor si medicilor care practica eforturi sustinute si educatie continua pe tema alaptarii naturale, am citit carti de specialitate utilizate in universitati si am pus in practica majoritatea metodelor de stimulare a lactatiei: ceaiuri, alimentatie, masaj, dusuri calde, dormit cu copilul, utilizare de SNS, pompa de muls si medicatie.

Fiecare solutie din lista de mai sus este eficienta in functie de multi factori la momentul in care se pune problema stimularii lactatiei: stadiul in care se afla mama in privinta lactatiei, timing dupa nastere, starea de sanatate a mamei si a copilului, existenta ragadelor, respectiv modul de atasare la san, mamelon ombilicat/plat, fren lingual la bebelus, etc. (lista de factori de influenta a alaptarii este foarte lunga!).

Educatia privind alaptarea incepe inainte de ziua nasterii si este esentiala pentru succes in primele 2 saptamani ale bebelusului.

Eu, personal, pentru a castiga timp real cu bebelusul si pentru bucuria alaptarii, recomand consultarea unui specialist in alaptare inainte de nastere si in primele zile. Am pierdut sute de ore documentandu-ma pe tema alaptarii si nu recomand nimanui sa procedeze ca mine.

Medicamentele din acest articol nu sunt recomandate in Romania de catre medici (cel putin, vorbesc despre medici din jurul meu si din cati am gasit la primul copil pe internet). Acum 7 ani gasisem cativa consultanti in alaptare certificati, si pe dna dr. Marta Muresan de la ProMAMA, Cluj care m-a ajutat pe email cu informatii si incurajari. Traim intr-o lume in continua miscare si evoluam in privinta informatiei, astfel ca probabil ca la ora actuala exista mai multa deschidere la medicatia recomandata de medicii neonatologi din lume. La al doilea copil, desi aveam experienta luptei pentru alaptare, mi-am cumparat din timpul sarcinii cartea drului Jack Newman pentru refresh de informatii si a fost de un real folos: succes din prima saptamana si o implinire grozava cu pruncul nou-venit in brate.

Domperidona (denumire comerciala Motilium) este utilizat pentru tratarea unor probleme ale aparatului digestiv si nu se vinde ca medicament pentru stimularea lactatiei. Totusi, exista studii care i-au dovedit eficienta in cresterea secretiei lactate, prin suprimarea actiunii dopaminei care este un inhibitor al prolactinei. Ca rezultat, creste nivelul de prolactina din sange care efect sporirea secretiei lactice. Spre deosebire de alte medicamente care actioneaza asupra dopaminei, cum ar fi metoclopramid, cisaprid (Coordinax) sau unele medicamente neuroleptice, domperidona nu trece bariera hematoencefalica. Nu are nici efecte adverse asupra inimii asa cum au fost inregistrate in cazul cisapridului. Motilium nu are efecte asupra bebelusului, decat ca ii creste volumul de laptic de la mami. Desi se excreta in cantitate foarte mica in lapte, nu afecteaza bebelusul. Motilium este un medicament care se foloseste la tratarea afectiunilor digestive si la copii. Desigur ca nu exista medicament 100% sigur si este de preferat sa se foloseasca doar atunci cand este intr-adevar necesar.

Dr. Jack Newman este medic pediatru in Canada cu experienta recunoscuta la nivel mondial in domeniul alaptarii la san. El a prescris mai mult de 20 de ani domperidona mamelor cu probleme de lactatie, cu efecte secundare foarte rare (efectele secundare semnalate de paciente de-a lungul timpului: gura uscata, dureri de cap, dureri abdominale, prurit).

Administrare: – doza care trebuie administrata este de 80-90 mg /zi. Asta inseamna ca se pot lua ori cate 2 tablete de 4x/zi, ori cate 3 tablete de 3x/zi.

– cand s-a ajuns la nivelul dorit de lactatie si se doreste sa se renunte la Motilium, atunci nu se va renunta brusc pentru ca duce la scaderea productiei de lapte, ci se scoate cate o tableta din doza zilnica treptat, tot la cate 2-3 zile si se asteapta efectul. Daca nu scade lactatia, atunci se poate scoate urmatoarea tableta si tot asa pana la zero.

– mamele adoptive care alapteaza vor trebui sa utilizeze domperidona o perioada indelungata

Pentru detalii suplimentare: Domperidone, getting started  si : Domperidone

Atentionari: mamicile care sufera de diabet si cele care au probleme ale glandei tiroide trebuie sa administreze acest medicament sub stricta observatie a medicului specialist.

– Metoclopramid

Are si efect de crestere a nivelului de prolactina,multe mamici folosindu-l cu succes, inclusiv la noi in tara, am gasit pe multe forumuri mamici care se declarau multimite. Dezavantajul consta intr-un efect secundar major si anume depresia. Astfel ca mamicile cu istoric ar trebui sa evite administrarea lui.

– Sulpirida (Dogmatil, Eglonyl)

Este un derivat de benzamida structural inrudita cu metoclopramida. in doze mici, de 100-300 mg/zi oral, este utila in sindroame vertiginoase, tulburari nevrotice, stari de inhibitie. in doze mari este eficace in psihozele acute si cronice.  In doze mari poate provoca tulburari motorii extrapiramidale. Are si el efect secundar de crestere a nivelului de prolactina.

Dintre aceste 3 medicamente care se regasesc pe site-ul kellymom.com ca fiind recomandate pentru stimularea secretiei de prolactina, eu personal am ales domperidona pentru ca are cele mai putine efecte secundare.

Administrare: 3-4 tablete de 10mg/zi.

Resurse:

Domperidone (Motilium)

Protokol to manage breastmilk intake

Domperidone, getting started

Domperidone

Domperidone, stopping

On the FDA of Domperidone

Prescript galactogogue

Low dose of dopamine may stimulate prolactin secretion by increasing fast potassium currents

Photo by freestocks.org on Unsplash

Share